Dieta niskocholesterolowa

Dieta niskocholesterolowa
5 (100%) 1 Głosów

Nieprawidłowa dieta jest jedną z głównych przyczyn zaburzeń lipidowych. Niedożywienie może doprowadzić do niedoboru cholesterolu we krwi (także niekorzystnego) a otyłość czy nadwaga to zbyt wysokiego poziomu.

Zdrowy tryb życia i właściwą dietę warto stosować zawsze, nie tylko wtedy, gdy wyniki badań laboratoryjnych wykażą któreś z wymienionych zaburzeń, ale również po to, by zapobiec wystąpieniu nieprawidłowości. To również doskonały sposób na zadbanie o własne serce, by móc długie lata cieszyć się zdrowiem.

Dieta niskocholesterolowa polecana jest przede wszystkim osobom, które zmagają się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu – oprócz leków farmakologicznych jest ona jednym z najważniejszych czynników, które mogą skutecznie go obniżać, tym samym nie doprowadzać do groźnych powikłań.

Co powinna zawierać dieta niskocholesterolowa?

Każda dieta powinna być przede wszystkim zbilansowana. Oznacza to w praktyce tyle, iż nie powinniśmy całkowicie eliminować żadnych wartości odżywczych z naszego jadłospisu. Składniki, które mogą nam szkodzić należy tylko ograniczać a te, które wpływać będą korzystnie spożywać częściej.

Ograniczać więc powinno się tłuszcze pochodzenia zwierzęcego – wszelkie tłuszcze nasycone warto zamienić na te nienasycone. Dobrze jest natomiast zwiększyć spożywanie produktów pochodzenia roślinnego, w tym produktów z dużą zawartością błonnika. Zbawienny wpływ mają także ryby morskie – stosując dietę niskocholesterolową nie należy ich sobie oszczędzać, ponieważ istotną rolę odgrywają w tym przypadku kwasy tłuszczowe omega 3. Szczególnie polecane są ryby morskie, ich spożycie powinno odbywać się 2-3 razy w ciągu tygodnia.

Tłuszcze/mięso

Wybieraj roślinne, masło zamień na margarynę (najlepiej taką ze sterolami). Eliminuj z jadłospisu tłuste wędliny, z drobiu odcinaj skórkę i widoczny tłuszcz. Ogranicz wieprzowinę.

Owoce i warzywa

Owoce i warzywa to istna bomba witaminowa. Te zawierają bowiem znaczne pokłady witaminy C, A, E oraz kwasu foliowego czy błonnika, które uznawane są za główne substancje niezbędne do walki z cholesterolem.

Warto wybierać owoce cytrusowe, truskawki, maliny czy morele. Z warzyw zalecany jest kalafior, kapusta, papryka, dynia, marchew, pomidory, szpinak, groszek czy sałata.

Dobrze jeśli dzienne spożycie owoców i warzyw pod różną postacią oscyluje wokół pół kilograma.

Nabiał

Tylko chudy – jeśli mleko to o niskiej zawartości tłuszczu bądź odtłuszczone, podobnie sprawa wygląda w kwestiach wszelkiego rodzaju jogurtów, serków czy kefirów. Sery białe i twarogi należy wybierać chude, sery żółte warto w ogóle ograniczyć lub wybierać te odtłuszczone.

Dużą zawartością cholesterolu pokarmowego charakteryzują się jaja kurze, szczególnie żółtka. Zaleca się, by osoba zmagająca się ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu spożywała nie więcej niż 3 jaja w tygodniu.

Przyprawy

Nie powinno się spożywać zbyt dużej ilości przypraw, które zawierają sól. Ta niekorzystnie wpływa na ciśnienie krwi. Warto sól i mieszanki przypraw zastąpić natomiast naturalnymi ziołami.

Technika przyrządzania potraw

Zalecane jest gotowanie bądź duszenie potraw. Mile widziane jest także przyrządzanie potraw na parze. W diecie niskocholesterolowej poleca się także pieczenie w folii (głównie ryby), dopuszczalne jest grillowanie.

Nie zaleca się natomiast smażenia. Jeśli już istnieje taka konieczność, warto wybrać w tym celu olej rzepakowy.

9 Odpowiedzi na Dieta niskocholesterolowa

  1. konan napisał(a):

    Ta dieta jest okropna, zawiera wszystko czego nie lubię, ale musze przyznać, że jest skuteczna. W kolejnych badaniach poziom cholesterolu jest wyraźnie niższy wiec warto się przemęczyć

  2. margaret napisał(a):

    mniam, można przy okazji trochę schudnąć 🙂

  3. Robin. K napisał(a):

    najbardziej boli brak smażonego… ale czego się nie robi dla zdrowia. Jestem na diecie niskocholesterolowej od dwóch miesięcy, niedługo czekają mnie badania, ciekawe czy wyniki będą lepsze

    • monka 3 napisał(a):

      U mnie po takim czasie wyniki były nieco lepsze, do niejedzenia smażonego i innych ulubionych rzeczy można się przyzwyczaić. Kiedyś pół roku nie piłam gazowanego – teraz już mi nawet nie smakuje

  4. dana 56 napisał(a):

    Fajne porady, mam zamiar je zastosować i mam nadzieję, że będą skuteczne, bo cholesterol coraz bardziej skacze

    • Krzychu jonsko napisał(a):

      Dana zacznij. Powiem Ci, że ja stosuję od jakiegoś miesiąca i może w wynikach na razie poprawy nie ma (zreszta nie wiem, bo jeszcze nie robiłem ponownych badań), ale najważniejsze, że ja sam czuje się o niebo lepiej, jakoś lżej i mam więcej energii także na pewno warto. Pozdrawiam

      • Ania F napisał(a):

        A skąd brałeś przepisy? bo ja właśnie szukam jakiś konkretów. na razie z tego serwisu ściągnęłam sobie wytyczne, ale że mam dwie lewe ręce do gotowania to szukam dokładnych przepisów. istnieją w ogóle takie?

  5. nanana napisał(a):

    A mnie cieszy ta dieta. Razem z mężem stosujemy i brzuszki trochę spadły, wyniki się poprawiły a my czujemy się bardziej rześko. Mamy siłę, żeby zajmować się wnuczką i będziemy o siebie dbali właśnie dla niej.

  6. Lowcarb napisał(a):

    Bzdury. Poza czescia o warzywach to wszystko bzdury powtarzane przez bez zastanowienia I ktytycznej oceny przez lata oparte I na badaniach sprzed 100 lat. poczytjcie lepsze zrodla bo cholesterol to od weglowodanow jest a nie od tluszczy. Im wiecej tluszczynasyconych w diecie tym lepiej oczywoacie w granicach roSadku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *